torsdag 11 oktober 2012

"Mina 100 samtal med C" - trettiosjunde samtalet

Vi går nu vidare in i det trettiosjunde samtalet. Fortfarande är vi kvar i samhällsfrågor och förhållningssätt men med den speciella vinkel C önskar ha på det han vill tala om.

C växlar mellan olika ämnesområden. Det handlar om hur vi lever våra liv, vårt sätt att se och vilka val vi gör och mellan berättelsen om det större livet där C befinner sig.

Jag få en bild som C skickar.
Jag ser oljepumpar som arbetar....

C visar på att alla fickor i Jordens inre töms i en allt raskare takt . Fler bilar, mer teknik och ett allt större behov med köpcentra och  gallerior, fritidsnöjen, rekreationsanläggningar , båtar, fordon,verktyg. Ja, alla vet ju vilket enormt utbud som finns och allt fler gör anspråk på att få del av detta utbud. För oss i den här delen av världen finns också en tillvänjning som gör att vi kanske inte ens ifrågasätter utan ser utbudet som självklart.Kanske till och med något vi har rätt till.

Visst hoppas jag och tror på en ny mer miljövänlig teknik ,som gör det möjligt att fortsätta leva gott och även kunna dela med andra som ännu inte har.

C menar att de som har makten över tillgångarna kommer att se till att inget som kan utnyttjas blir kvar  i så att säga outnyttjade resurser. Det som finns att omvandla till kapital och makt kommer att utnyttjas till sista droppen innan nya lösningar tillåts ta över. Det menar C är vad som håller tillbaka en del av mer miljövänliga alternativ.

Han säger så här: " Det betyder i klartext att ingen teknik som kan ersätta gamla drivmedel kommer att vara i bruk förrän sista dropparna lämnat sina underjordiska rum och all rikedom har tagits hem. "

Han säger också att det kommer att gå på samma sätt med andra tillgångar. Nu talar han om mat och vatten. C menar att även här kommer detta att hamna i händerna på några få med makt och kontroll.
Allt som kan benämnas som behov, speciellt livsuppehållande och livsnödvändiga, drar till sig dem som kan sätta sig över denna hjärtefråga för en undernärd och svältande befolkning. Jag kan tycka det känns mycket obehagligt att frågan om mat och vatten över jorden skall kontrolleras av få.

Han pekar på den här sortens girighet och övermod som helt bortser från livets förgänglighet och där allt ses i ett mycket kort perspektiv.

Med detta sagt för C tillbaka samtalet på det fysiska livets förgänglighet och vad den här typen av cynism och egocentricitet för med sig även på ett personligt plan i det större livet, där inte pengar är den valuta som gäller.

" Under lång tid får man möjlighet att lista ut vilka val som gäller för att ett liv ska räknas som utvecklat och rikt," avslutar C
Mycket att fundera på. Frågan blir nu som C visade på i förra samtalet: "Vad kan jag bidra med?"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar