måndag 22 oktober 2012

"Mina 100 samtal med C" - fyrtionde samtalet

Nu är vi åter till vad det innebär att vara människa och leva sitt fysiska liv här på jorden. C börjar med att skicka den bild han vill ha som ingång till dagens samtal.
Jag ser det jag bedömer vara en situation från andra världskriget. Det är precis där han vill börja dagens samtal.
"Också i efterdyningarna av kriget  tog det lång tid med den chock man var utsatt för, att komma till ett något så när  balanserat läge. Detta var inte människornas krig. Det var de galna idéerna som tog form och utlöste den ena galenskapen efter den andra", inleder C det fyrtionde samtalet.

Det är sällan tvisterna gäller människa till människa.  C påpekar att när den här typen av galopperande vansinne bryter ut, är det en kombination av idéer tillsammans med gynnsamma förhållanden för makt.. Den makt som drar till sig individer som utmärker sig på ett eller annat sätt. Kanske lite mer intellektuellt begåvade i någon snäv nisch. De kanske har utvecklat tankegångar och idéer som förefaller skarpa och oantastliga på grund av en väl uppbyggd logik, där man kan lockas att tro att resonemangen är tiktiga.
Det kan finnas ett inslag av överlägsenhet och utpekande som kan tilltala. Många vill tillhöra en grupp som anses lite mer intelligent, lite bättre än andra, helt enkelt.

"Tanken är härskare i sitt eget universum", säger C. och fortsätter " När den mentala idén med åtföljande logiska slutledning får husera fritt är det inte många som ser att kvalitéer som samhörighet, omtanke och solidaritet inte finns med".

Ett viktigt påpekande är att om det inte finns empati och kärlek kopplat till den mentala aktiviteten, bildas avarter av idéer.
Visst är det lätt att dras med att blixtrande intellektuell klarhet och känna beundran för intelligent logik. Om vi tar humor som exempel kan vi lättare urskilja källan .Vi känner igen en varm ömsint humor som skrattar med  och vi känner också igen den som är cynisk och skrattar åt. Det som förenar och delar å ena sidan och det som förminskar och avskiljer å andra sidan.

När det gäller annat är det svårare att urskilja.

Det som alltid behöver ingå även i de mest lysande idéer är tillflödet från hjärtat. Det är då den kvalitet tillförs som gör hela skillnaden.
"Enbart tankeverksamhet oavsett hur raffinerad och briljant är inget annat än tankeverksamhet. Den har ingen kvalitet i sig om den inte kopplas till ett högre syfte", avslutar C
Dagens samtal manar till att lära sig urskilja var källan finns.Att inte låta sig bländas av enbart tankeverksamhet på hög nivå.
Kolla hjärtat!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar