fredag 26 oktober 2012

"Mina 100 samtal med C" - fyrtioandra samtalet

Jag läste författaren Bodil Malmsten,som berättade att hon  under ett besök i Sverige såg löpsedlar för en av våra större tidningar, som tog upp sin prioriterade nyhet i form av Paris Hiltons hund, samtidigt som det i världen pågick händelser som berörde många och hade hög politisk angelägenhet.

Med denna inledning börjar jag berätta om det fyrtioandra samtalet som kanaliserats med C. Vi rör oss i den större världen där C nu har sin tillhörighet men också i den fysiska världen,där jag och du som läser lever och verkar just nu. C har hela tiden saker han berättar om som rör livet efter döden¨. Han har också synpunkter och vinklingar gällande den livsvandring som innebär att vara människa och allt vad det innebär.

Samtalet idag inleds med att C skickar en bild av en nyhetsuppläsare i TV,som har som uppgift att presentera  vad som händer i stort som smått över världen,men också anknyta till det som ligger nära. Massor händer varje dag  som är livsviktiga, storslagna eller förödande.

C:s kommentar till min berättelse om Paris Hiltons hund var endast hur man prioriterar utifrån de beslut som ska tas för att reta aptiten till tidningsköp. Försäljning helt enkelt. Ja det måste man också ha när man driver företag och allt som hör till.

 I det oerhörda flöde av information finns de som har till uppgift att sålla det som kan ha betydelse. Det finns ju också en överenskommelse om tolkningar och vad man anser viktigt beroende på vad man representerar. Helt följdriktigt blir då den information som kommer en karta av idéer och mönster som ligger till grund för hur man uppfattar och tolkar världen.
"Det är ett mäktigt verktyg för kollektiva idéer, "säger C

Den som tar till sig informationen har oftast inte så stor möjlighet att beöma om den är riktig eller hur vinklad den är. Man  tror ofta att det man hör och ser är sant.
C tar också upp information eller brist på information i den del av världen där kontroll och censur styr.Där blir det som förs fram en annan linje för val av information.
Vi som står utanför censur och kontroll vill ju gärna tro att det vi får del av är en slags sanning och en objektiv information.

C vill bara peka på att även vårt sätt att informera styrs hårt av de som sållar  och tolkar världen åt oss och är alls inte så objektiv som vi gärna tror. Han menar att den kritiska förmågan inte får en chans. "Tro på objektiviteten är en farlig grop att falla i , menar C.
"Allt iscensätter man utifrån sin egen värld, sina behov , idéer och smärtor. Mycket vill man hålla ifrån sig därför att det är smärtsamt att ta det till sig."

"Jag skulle vilja säga att uppfattningen om objektiviteten är en myt, " säger C

Du menar alltså att  det egentligen inte finns något man kan kalla objektivt i den fysiska tillvaron, frågar jag

"Precis så menar jag.

Det är dock mycket vanligt att man lägger idén om objektivitet på alla möjliga områden, där man vill verka vetenskaplig och seriös. Allt detta är bara ett sätt att göra sig oantastlig och ta makten över situationen genom att bli oåtkomlig och onåbar", avslutar C det fyrtioandra samtalet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar