torsdag 4 oktober 2012

"Mina 100 samtal med C" - trettiofemte samtalet

I de senaste samtalen har vi fått följa med C ut i det större livet, som han kallar det. Han har där gett glimtar av den verklighet där han befinner sig. Han har också utmanat oss i att tänka utanför det vi redan vet och har kunskap om.
I dagens samtal är vi åter tillbaka till att tänka på vårt eget förhållningssätt och vad som händer runt omkring oss i den värld vi lever här på vårt vackra klot i Universum.

Dagens samtal börjar som de tidigare med att C skickar mig en bild. För en svensk i Göteborg med ett nyligen passerat skyfall ser det nästan paradisiskt ut. Badbollar, sol, vackra stränder och ett underbart väder. Det kan vi minnas. Härlig bild och en del av vår verklighet.

C vill förstås något med detta och vi följer med honom .
Han visar mig de människor som lever här sedan många generationer. Dessa människor har nu fått nya arbetsuppgifter än tidigare. De är numera servicepersonal till den täta ström av turister som kommer på besök. De lagar mat, diskar, serverar i barer, säljer sex, tvättar, städar, bugar, gör tjänster, dansar, stödjer och ger av sig själva och sin tid. Förändringen är stor där man tidigare levt ett enklare liv med mer tid  blir det nu istället mer arbete och vad förändringen för med sig i påverkan på familjeliv och vardagsliv.Områden bebyggs och det blir en helt annan ekonomisk  utgångspunkt.

Ja, förändring hör ju till livet som ständigt förändras.  Man kanske bara vill dra i bromsen när man tycker det går för fort och man behöver tänka.

Det är inte förändring i sig som C nu vill peka på utan han har ett annat syfte med inledningen till det här samtalet. Som vanligt vill han sätta fokus på något och få oss att reflektera och handla mer medvetet.

Vi fortsätter i samtalet och hör vart det är på väg.

C vill sätta fokus på de roller vi ger varandra när vissa är till för att göra den andra nöjda.

" Att bli behandlad som någon som inte räknas eller bara har till uppgift att göra någon annan nöjd mot betalning urholkar personlighet och självkänsla", säger C
"Man kommer långt bort från den person man själv har känt sig som. Nu blir man något annat och någon annan".

Han fortsätter att peka på att den som blir behandlad som tjänare alla dygnets timmar förändras. Man börjar se med andra ögon på sig själv och på sitt eget liv. Man börjar jämföra det man har med det andra har. Man börjar se sitt liv i ljuset av att vara i underläge, den som inte har.
När den som tjänar jämför sig med den som begär tjänsten tycker han sig ha intet. När han börjar jämföra sitt liv med den andre tycker han också sig ha intet.Man hamnar ohjälpligt utanför och efter.

All jämförelse skapar olycka. Det finns alltid någon annan som är bättre, vackrare och har mer.

I det här fallet blir det en daglig jämförelse och en daglig påminnelse om att man är i underläge.
Det C pekar på är att vi är så vana att konsumera att vi inte är medvetna om att vi skapar den här typen av polarisering där en ger och en tar.

Det här ger upphov till jakten på att kopiera livsvanor, utseende och så vidare.

Här tänker jag på den explosion av att kopiera utseenden genom skönhetsoperationer som tagit fart.. För inte så länge sedan skulle jag ha trott det var en dålig historia och ett skämt. Men det är verklighet idag och inget att skratta åt. 
Ju mer  man kopierar en illusion desto längre kommer man ifrån sin egen verklighet och den man egentligen är. Det ger en förvriden bild av vad som är värt att sträva efter. I den här jämförelsen handlar det mycket om livsstil och ekonomi, om konsumtion och varor. Andra värden glöms bort.
Det här är vad C ber oss reflektera över idag. En stark polarisering  och en  jämförelse där man själv blir större av att någon annan blir mindre.
Vi får ställa oss frågan vad som är verkligt och vad som är värt att sträva efter.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar