lördag 8 september 2012

Mina 100 samtal med C" - tjugosjunde samtalet

I de hundra samtal jag hade med C, varvades ämnen huller om buller, kan det tyckas. En del av samtalen tar upp frågor, som rör ämnet att vara människa.
Att vara människa i ett fysiskt sammanhang på en begränsad jord någonstans i Universum.
I samtalen syns en lagbundenhet och en ordning som också finns i många sammanhang i det fysiska livet. Inget är utslängt på måfå. Inget "hoppsan, vad hände nu?"
Eller Oops ?

I andra samtal  berättar C om sig själv och det sammanhang han är verksam i efter sin fysiska död.. I åter andra tar han upp det, som vi alla undrar över dvs hur ett liv efter den fysiska döden ser ut. Många frågor går i varandra, där det handlar om att hitta den ton, som gör att man kan leva efter en inre sanning i en komplicerad värld. Mycket handlar om att urvecklas som människa, att värna medkänsla och solidaritet och att ta  kliv framåt genom att ta ansvar.

Många samtal som följer kommer att vidröra det vi kallar livet efter detta. De gäller också att på ett bra sätt klara av det liv vi är i nu och det fortsätter C kommentera i detta samtal.

Bilden C skickar mig idag visar en stark växtlighet, hög fuktighet och det kan vara någonstans i Syd-Amerika, Asien, Ö-värld, regnskog. Oavsett var det är så finns det beröringspunkter som det här samtalet ska handla om idag.
I tidigare samtal har han pekat på den överproduktion som behöver en överkonsumtion. Idag sätter
C  fokus på en produktion som kommer till ur ett perspektiv av ekonomi och lönsamhet i ett område med speciell natur, där människor levt i samklang med naturen i årtusenden. Han visar på vad som händer när förutsättningarna ändras och jämnas med marken för de människor som  bara kan överleva så länge som tillgångarna finns.

"När det är avätet och man gjort sina vinster finns inget mer att hämta", säger C .

Kvar blir då den som blivit fråntagen möjligheten till överlevnad.Det finns inga förutsättningar att fortsätta sina liv som tidigare.  Hela balansen rubbas och det som tidigare fungerat har inte längre några förutsättningar.
Miljön blir som ett stort operationssår eller en amputation av något som tidigare var frisk och som fungerade tills någon såg en ekonomisk vinning i situationen.

C pekar på den brist på känsla för det sammanhang man lever i som människa,  när man endast ser till sin egen vinning. Vi borde alla samsas om tillgångar och möjligheter utifrån att dessa är begränsade och ändliga när det gäller jordens resurser.

" I en värld som förnekar döden rent fysiskt och inte heller tror på en sammanhållande kraft och en enande gudomlig tanke, blir man den ende som skall skapa och försäkra sig om sin egen överlevnad.
Att underminera förutsättningarna för det liv man lever vittnar om stor omognad och brist på omdöme. Det ekonomiska tänkandet gör anspråk på att erhålla främsta platsen, trots sina uppenbara brister.
Livet har många andra variabler, och skall vägas samman därefter," forstätter C och avslutar det tjugosjunde samtalet med

" Stor sorg och mycket skada följer i de enögdas spår".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar