torsdag 4 april 2013

"Mina 100 samtal med C" - åttioandra samtalet

I början av våra samtal handlade det om olika sätt att se på andlighet och religion. Idag , i det åttioandra samtalet, har C åter något han vill förmedla kring andlighet och tro.

C inleder med att tala om hur olika religioner är kulturellt betingade och kommer ur livsvillkor och  och förutsättningar där religionen uppstår.Att det handlar om levnads- och vishetsregler men också om den genuina kunskap hos individen som genomsyrar allt levande. Inom olika religioner finns inbyggd den allomfattande närvaro som uppmanar till gemenskap och solidaritet.  I många fall tolkas det att gälla de egna och de som hör till, samma folk, samma trakt, samma religion. Ja samma sort som man själv. Det blir då legitimt att utsätta andra  för smärta, utanförskap och till och med förföljelse och att döda i religionens namn.
En helt absurd tolkning av de som av rädsla eller makt vill skydda sig och sitt.  Det har inget med andlighet eller tro att göra i grunden. Detta är människans eget verk.

Man kan tro vad man vill och kan men en sak verkar helt klar. Om det finns en Gud eller sammanhållande kraft, som älskar mig så är min fiende och motståndare lika älskad som jag.

C säger " Svårigheten idag blir att kunna ta till sig  det som är gammal visdom och kunskap om livet i sig och att inordna det under det gudomliga samtidigt som man inom teknik och vetenskap plockar isär det fysiska livet i sina minsta beståndsdelar.
Många är de som sitter med sina delar och inte hittar den sammanhållande kraften och därför inte kan tro att livet består av annat än alla dessa delar."

Så är det väl. Allt handlar om fokus och vad man sätter sitt fokus på.

När man tittar på de fysiska delar som våra liv verkar bestå av och tror att det är allt som finns blir tro på något gudomligt svårt att hitta en form för. Man frestas då att förminska och puttifiera, göra fysiskt och gripbart det som ligger på en helt annan nivå.

Istället måste man kunna förstå att det fysiska kan existera inom ramen för de energistrukturer som förmår bära det som inte kan ses,  men väl upplevas och mätas med andra verktyg än de fysiska ögonen , öronen och hjärnans kapacitet.
Det här är likadant som när man diskuterar homeopati och räknar det som humbug för att man använder kemi och mäter ingredienser i det som är bärare av medlet. Precis som man gör med vanliga läkemedel. Här blir det en felaktig tolkning där det handlar om energiavtryck och ingenting annat.
Bara för att det ännu inte finns en större förståelse eller verktyg att bekräfta betyder det inte att det inte finns.
Vi är energivarelser i fysisk form och använder vi bara fysiska referenser för våra liv blir det ganska andefattigt och torftigt. Vi blir också helt beroende av vilka verktyg som finns att mäta fysiska saker med.
Hittar man inte Gud eller en sammanhållande kraft i de minsta fysiska delarna kanske man har felaktig utgångspunkt. Uppenbarligen finns det mycket icke definierat och förklarat.
Det finns fortfarande det som är större.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar