måndag 28 januari 2013

"Mina 100 samtal med C" - sextiosjunde samtalet

C uppehåller sig även i detta samtal kring att vara människa och de reflektioner han har om förhållningssätt och beteenden. Något som han vill sätta fokus på och uppmärksamma. Det finns mängder av saker både i den yttre fysiska världen och i den inre världen i varje människa.

Dagens bild som C skickar föreställer  en bergssluttning med kraftig vegetation och vi befinner oss någonstans i Syd-Amerikas västra delar. Vi befinner oss i en by på en bergssida.
C visar på ett liv som i stort sett har varit likadant i generation efter generation med samma typ av  roller, funktioner och  relationer. Här finns trygghet i struktur och grupp med starka band och givna platser för att skydda och stärka tryggheten både för individ och grupp.
Här finns inte utrymme för individuella tyckanden och personliga beslut utan här är det  traditionella gemensamma som skapar stabilitet och mest trygghet för var och en.

Det som är föremål för reflektion är hur man delar med sig av sina vanor och sitt beteende till andra.

C har i något tidigare samtal varit inne på samma ämne när han talade om hur vi turistar i världen
och där behovet av upplevelser blir fler och fler.Då talade han om hur vi bemöter andra människor och andra kulturer och hur lätt det blir när man köper tjänster att också se andra som några som ska utföra det man begär och tycker sig behöva.

Man anar frågan om hur det är att närma sig andra människor och kulturer med respekt och ett öppet sinne för det som kan vara olika och annorlunda. Att det handlar om att ge och ta emot i relationen.
Även i detta samtal finns fokus på när olika kulturer och sätt att leva möter varandra. Det kanske inte är självklart att allt det man har med sig av vanor är något som är en utveckling framåt för andra.
Det kan ju också vara så att det man delar med sig av kanske inte tillför något av kvalitet  utan  ses som eftertraktat eftersom det kopplas ihop med en högre levnadsstandard  eller högre inkomster men egentligen är något som förstör mer än det bygger upp.

Något att fundera över när vi har allt färre orörda platser att utforska över jorden. Tack och lov finns det också en del som arbetar för att det som är rent och orört också i möjligaste mån ska så förbli  i form av eko-turism och vård av miljö och djurliv. Extra viktigt att gå varsamt fram när många vill utöka sitt resande och sina upplevelser. Ingen vill väl utarma eller lämna det vackra man eftersträvar  som en soptipp efter sig.
C vill uppmuntra till eftertanke i kontakten med andra kulturer och  länder, andra människor, natur och djurliv. Enkelt uttryckt att gå varsamt fram medan vi upplever allt det härliga som finns.

1 kommentar:

  1. Jag har just börjat läsa denna högintressanta bok och jag märkte direkt att jag efter flera år av brist på just koncentration efter en utbrändhet, är fullt fokuserad på läsningen. Jag har svårt att slut läsa det här som ger mig en sån glädje, hopp,tillit och bekräftelser på det jag anat och känt... Mina varmaste hälsningar till fina Claes i andevärlden och till dig Birgitta som är en sån viktig del av det hela! Ser fram emot vidare läsning.

    SvaraRadera