lördag 23 februari 2013

"Mina 100 samtal med C" - sjuttiofjärde samtalet

" Vi går nu uppför den flodfåra jag visat dig tidigare och använt som ingång till våra samtal. Vi klättrar uppför flodfåran och kommer upp på en klippavsats. Tidigare har jag talat om eremiten, den vise som levde i avskildhet på bergssidan, i grottan, men att det nu i denna tidsålder handlar mer om att leva bland människor i det dagliga livet."
Så inleder C dagens samtal.
När man är i behov av att nå fram till de djupare inre frågorna inom sig själv, visar C på möjligheten att spegla sitt inre mot något för att göra det lättare. Det är när vi kan sakta ner hjärnans aktivitet, som det som finns inom oss, kan få en möjlighet att nå fram.
Ofta kan man ha hjälp av att fästa blicken vid en horisontlinje, en vattenlinje  eller något annat som flyttar fokus.
Att klättra upp till en hög utsiktspunkt, till en bergstopp eller att sitta på stranden med blicken mot där himmel och hav möts, gör att vi kan sitta länge försjunkna i ett icke tittande som är vilsamt.Ja, det är mer än så.Det kan liknas vid en meditation eller det nu så vanliga mindfulness som helt enkelt avser att vara närvarande i nuet, att vara fullt uppmärksam med ändå totalt avspänd. Då får allt vila och man blir återhämtad till kropp och själ. Tankarna saktas ner och man är med sig själv.
Det är nu som kontakten inåt har möjlighet att öppna sig och där man går till allt fler nivåer inom sig själv.
Ofta gör man tvärtom.
Det vill säga man letar i det yttre. Man har frågor som letar svar i omgivningen, vad andra tycker och tänker. Ofta blir man mer frustrerad än man var från början eftersom det inte finns något entydigt svar att gå efter. De flesta tycker olika och det är den egna sanningen som behöver komma till tals.

C menar att det inom varje mäniska finns ett längtans frö, som när som helst kan aktiveras till att växa sig starkare. Det längtans frö som handlar om att man vet att man har en egen sanning om vem man är inom sig. Kanske ännu nästan dolt men som genom att man ger sig själv möjlighet och utrymme kan böjra gro och genom mer och mer återkoppling växa sig stark. Det innebär att man blir klarare och klarare över vem man är och vad som är den egna sanningen.
Att bli en inifrånstyrd människa som kan vila lugn och förvissad om att vara det man är.Det ger också känslan av meningsfullhet och balans.
Skatten, det vi alla letar efter, ligger djupt inom var och en.
C avslutar det här samtalet:
" Ingen kan stoppa den rörelsen, som har sitt ursprung i Varat, där själen börjar sin resa hem".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar