måndag 28 maj 2012

"mina 100 samtal med C" - tredje samtalet

Nu väljer C att helt byta ämne.
Under de 100 samtalen berättar han en del om något för att så skifta ämne och tala om något annat. Det kan kännas frustrerande just då, när jag vill veta mer om det vi just då talar om. Det visar sig dock att det är som att lägga ett pussel. Metodiskt bit för bit, kommer en allt större bild att framträda.Ett samtal läggs till ett annat vid ett senare tillfälle, som sedan fogas till andra i samma ämnesområde och bilden blir tydligare och tydligare. Nu vet jag att det är så här med de återkommande insikterna, så jag kan säga till den som läser: ha tålamod. Bilden blir större och tydligare allt eftersom fler av samtalen kommer på plats.

Idag väljer C att byta tankar om religion och tro. Bara ordet Gud är så laddat , att det väcker starka känslor hos många. Religion får inrymma  många regler om vad man får och inte får tänka,tycka,tro och göra, som är några av de verb C använder.Mycket av det som finns inom religionen är levnadsregler och har med den speciella kulturen att göra, där människan lever och har levt. Mycket av detta är väl tankar vi alla kan dela.

C pekar på svårigheten för den enskilde, när tron får bära tolkningar som har med maktutövning och kontroll att göra. Där man lägger mänskliga snäva perspektiv på den gudomliga kraft som ligger utanför vad man som fysisk människa kan förstå. Det gör att vi vänder oss bort från det som kan vara en längtan efter andlighet. Det är lätt att få nog av krig och bråk i stort som smått, i religionens namn.
C menar att det språk som omfattar i kärlek allt liv och allt skapat och som är kännetecknet på den sammanhållande kraft man kan kalla Gud inte innehåller det som exkluderar, kontrollerar eller förminskar någon enda.
För att göra det tydligt frågar jag:" Ingen är alltså förmer, mindre eller utanför?"
"Just det", säger C.

Det är precis det  man ska minnas för att inte falla i alla fällor om tro och regler hit och dit. När somliga kommer till himlen medan andra ska få stå utanför som straff - ja då vet man att det här har en människa tänkt ut. När religion används för kontroll och maktutövning, där människor blir gjorda maktlösa och utanför, då är det den fysiska människan och hennes egna uppfattningar man ställs inför. Det har inget med någon gudomlig kärleksfull kraft att göra.
Gud är på min sida men lika självklart på din. Han väljer inte mig före min ovän. För Gud är vi båda lika värdefulla.

Det som används  i religionens namn där vi blandar in Gud i våra tvister och krig har ingenting med
Gud och det gudomliga att göra. Om vi bara kan komma ihåg att ingen är exkluderad, mindre älskad , förminskad eller utanför så kan vi låta våra andliga behov ta plats i livet. Ingå, vara med, älskad  som en självklarhet. Vi behöver inte välja sida eller lämna religion och kultur.
"Vi är alla på samma resa och del av samma liv", säger C

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar