torsdag 16 maj 2013

"Mina 100 samtal med C" - nittionde samtalet

I dagens samtal vill C belysa olika förhållningssätt. Det finns det som är olika. Även om Jorden är ett litet klot så finns en oerhörd mångfald på olika plan. Som människa väljer man också olika förhållningssätt.Vi behöver inte titta så långt bort för att se det som skiljer sig från vårt eget sätt att se.

När man själv väljer ett sätt så är det ibland och oftast utifrån någon idé om att vilja välja rätt, utifrån det utfall man önskar sig. Många gånger finns det inte rätt och fel utan endast olika sätt att göra saker på. Många gånger blir också det som är annorlunda mot det egna valet något som man förundras över och ibland tar avstånd ifrån. Ibland väcker det som är olika rädsla och en obekväm känsla.

Det är som vanligt, skulle jag vilja säga, att när man jämför sig själv och det man finner naturligt med något annat som man finner avvikande, är det lätt att inta en kritisk hållning eller att anta att någon annan inte förstått eller har fel, helt enkelt.

I dagens samtal börjar C med att visa på ett slags sätt att leva och förhålla sig. Han har valt familjekonstellationen och arbetet som plats för reflektionen.
Som första exempel har han valt en familj och släkt där mannen har en yrkesverksamhet som gått i arv mellan generationer.När denne man inte längre orkar arbeta har hans söner redan tränats in sedan tidigt i arbetet och kommer att ta över faderns försörjning av familj och släkt. Allt bygger på tradition och överföring av kunskap och många är beroende av familjens arbete. Här fogas länk till länk i en lång kedja som är stabil och hållbar.Varje länk är fast sammanfogad men rörligheten är inte så stor.

I det andra exemplet visar C på det vi är vana vid i västerlandet och som mest handlar om att finna sitt eget uttryck, få frihet i sitt arbete och få tänka nytt. I det här fallet finns det också en person som arbetar mycket och engagerat. När den dagen kommer att denna person skall spara och bygga sluta arbeta och det kommer någon annan är det inte självklart att den tidigare erfarenheten är det som står i centrum. Ofta finns viljan att befria sig från gammalt tänkande och tänka nytt från den som nu ska ta över.
Att få börja om från början och vidga sina erfarenheter och sätta sin personliga prägel på situationen är det som intresserar. Att spara gamla vanor och erfarenheter lockar inte mycket.
I det senare fallet byggs också länkar i en kedja men dessa är betydligt lösare sammanfogade men har en större rörlighet istället.Den saknar dock stabilitet och sammanhang.

Vi känner igen det han tar upp i form av den större centreringen på det egna livet, där det ses som självklart att man inte behöver ta hänsyn till familj eller släkt innan man fattar sina beslut om sitt eget liv och de val man gör.
Olika sätt att göra saker på, olika förhållingssätt och naturligtvis olika konsekvenser.
Det finns alltid en konsekvens av alla handlingar och förhållningssätt och även att inte handla har en konsekvens.
För oss som lever i det västerländska systemet är personlig frihet något vi efterstävar men det blir ibland på bekostnad av kontinuitet och känslan av sammanhang.
Det gäller att förstå att även om vi gör det till vår egen sak med våra egna beslut om vad vi gör med våra liv så är det enbart en illusion  att inte besluten påverkar något annat.
C säger att det är både i det fysiska livet och i det icke fysiska som allt har konsekvenser och påverkar allt annat.

När man tar del av undersökningar om livskvalitet och hälsa har man funnit att just känslan av sammanhang är väsentligt. Det gäller då att hitta avvägningen mellan den personliga friheten och det sammanhang där man ingår. Båda behöver komma från inre känslor av att uttrycka sina särdrag samtidigt  med vissheten om vad som är det sammanhang man ingår i.

Värt att funder över och fråga sig:
I vilket sammanhang ingår jag ? Kanske måste man också ställa frågan "vem är jag?"för att svaret skall kunna nå fram.

Avslutningsvis pekar C på det som han ofta återkommer till och uttrycker sig så här:

" Vi hänger alla ihop energimässigt och i ett större perspektiv kommer vi alla att utvecklas tillsammans. Ingen enda är en fristående enhet som bara kan ta sina egna beslut utan att det påverkar allt annat.
Inget är åtskilt från något annat".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar